Liefde, scheiden en je overlijdensrisicoverzekering: wat nu?

Heb je wel eens gedacht over wat er gebeurt met je overlijdensrisicoverzekering als je gaat scheiden? De meeste stellen sluiten gezamenlijk een overlijdensrisicoverzekering af. Een logische keuze, want samen een leven opbouwen betekent vaak ook financiële verantwoordelijkheden delen. Maar wat als Cupido’s pijlen hun doel missen en je besluit te scheiden? Dien je dan aanpassingen te maken aan je overlijdensrisicoverzekering, of bepaalde informatie door te geven aan de verzekeraar? Op deze pagina lees je meer over wat je kunt doen als je gaat scheiden tijdens de looptijd van je overlijdensrisicoverzekering.

Overlijdensrisicoverzekering en scheiden: wat is de impact?

Wanneer twee mensen besluiten uit elkaar te gaan, gaat er een waslijst aan zaken door je hoofd. Wie krijgt de kat? Hoe verdelen wij de spullen? Maar ergens tussen het verdelen van de LP-collectie en wie het mooiste servies mag houden, komt er ook een serieuzer onderwerp naar voren: de overlijdensrisicoverzekering. Bij een overlijdensrisicoverzekering hebben de meeste stellen een gezamenlijke polis. Het idee is eenvoudig.  Als één van beiden komt te overlijden, dan ontvangt de ander een uitkering om bijvoorbeeld de hypotheek of andere financiële verplichtingen te kunnen blijven voldoen. Maar als je gaat scheiden, is de kans groot dat de behoeften en wensen rondom deze verzekering veranderen.

Informatie doorgeven aan de verzekeraar is een must-do

Als eerste, en dit is echt belangrijk, moet jij je verzekeraar op de hoogte brengen van de scheiding. Zelfs als je denkt dat het niet direct invloed heeft op je polis, is het toch belangrijk deze verandering in je persoonlijke situatie door te geven. Waarom? Bij scheiden tijdens de looptijd van je overlijdensrisicoverzekering kan de begunstiging een lastig puntje worden.

Stel je voor, je hebt de verzekering oorspronkelijk afgesloten zodat, als jou iets overkomt, je partner financieel verzorgd achterblijft. Maar nu je gaat scheiden, wil je misschien niet meer dat je ex de uitkering ontvangt. Misschien wil je dat deze naar je kinderen, een ander familielid of naar een nieuwe partner gaat.

Aanpassingen maken helpen je tijdens een nieuwe start

Zodra de verzekeraar op de hoogte is, is het tijd om te kijken naar de mogelijkheden. Hier zijn een paar routes die je kunt overwegen tijdens scheiden en het regelen van je overlijdensrisicoverzekering:

1. De verzekering opsplitsen: Als je beiden wil blijven profiteren van de voordelen van een overlijdensrisicoverzekering, maar onafhankelijk van elkaar, kun je overwegen de gezamenlijke polis op te splitsen in twee aparte polissen.
2. De verzekering stopzetten: Als je besluit dat je de verzekering niet meer nodig hebt, kun je deze ook stopzetten. Hier heb je wel je eigen handtekening en die van je partner voor nodig.  Houd er wel rekening mee dat als je in de toekomst opnieuw een overlijdensrisicoverzekering wil afsluiten, de premie wellicht hoger is vanwege je leeftijd.
3. De begunstigde wijzigen: Zoals eerder genoemd, kun je de begunstigde aanpassen. Dit is vooral belangrijk als je niet meer wil dat je ex-partner de uitkering ontvangt. Je moet dan wel je eigen handtekening en die van de ex-partner op het formulier krijgen. Anders gaat de verzekeraar er niet mee akkoord.

Een overlijdensrisicoverzekering en scheiden is helemaal niet gek

Scheiden is nooit makkelijk. Er zijn talloze zaken om aan te denken en te regelen. Toch is het belangrijk om je overlijdensrisicoverzekering niet over het hoofd te zien tijdens dit proces. Bij scheiden tijdens de looptijd van je overlijdensrisicoverzekering draait alles om open communicatie met je verzekeraar en duidelijke beslissingen nemen die passen bij je nieuwe situatie. En wie weet, met een beetje geluk en goede planning, kun je naast dat goede servies set ook een heldere en passende verzekeringspolis meenemen naar je nieuwe start!

Vergelijk en kies verstandig op Overlijdensrisicoverzekering.com

Weet je wat echt slim is? Je overlijdensrisicoverzekering niet zomaar afsluiten, maar eerst vergelijken! Want net zoals je de perfecte partner kiest die bij je past, zo wil je ook de beste verzekering die aansluit bij je persoonlijke wensen en situatie. Op Overlijdensrisicoverzekering.com bieden wij je een handig overzicht van verschillende overlijdensrisicoverzekeringen. Zo kun je in één oogopslag zien welke optie het beste bij je past én waar je de beste deal kunt scoren. Laat ons je helpen om zowel tijd als geld te besparen. Duik in de wereld van vergelijken en zorg voor financiële rust voor jezelf en je dierbaren!


Wat vind jij hiervan?
Kasper, Overlijdensrisicoverzekering Expert