Op welke manieren kun je een persoon in rouw ondersteunen?

Het verliezen van een dierbare is één van de moeilijkste ervaringen in het leven. En je bent natuurlijk niet de enige persoon die hier mee te maken zal krijgen. Als iemand in je omgeving rouwt, kan het lastig zijn om te weten hoe je het beste steun kunt bieden. Want rouw is voor iedereen anders en toch een pittig onderwerp, wat veel mensen liever juist uit de weg gaan. Op deze pagina lees je een paar tips terug over hoe je een persoon in rouw kunt ondersteunen, want uiteindelijk hunkert iedereen naar medeleven en menselijkheid op de meest moeilijke momenten.

Zorg dat je er voor ze bent

De eerste en meest makkelijke stap in het ondersteunen van een persoon in rouw is simpelweg ‘er zijn’. Fysieke aanwezigheid, een luisterend oor bieden, of beschikbaar zijn via een telefoontje of bericht kan een enorme steun zijn. Het belangrijkste is om de persoon in rouw te laten weten dat ze niet alleen zijn in hun verdriet.

Probeer te luisteren zonder te oordelen

Een veelvoorkomende valkuil bij het ondersteunen van een persoon in rouw is de neiging om advies te geven of oplossingen aan te dragen. In werkelijkheid is het vaak waardevoller om gewoon te luisteren. Sta de rouwende toe om zijn of haar gevoelens en herinneringen te delen, zonder te oordelen of ongevraagd advies te geven. Dan voelt het voor de rouwende persoon meer als een fijne uitlaatklep, dan dat hij of zij moet opletten op wat er precies gezegd wordt. Dan kan diegene de emoties nog steeds niet uiten zoals hij of zij misschien wel graag zou willen.

Bied praktische hulp aan om een persoon in rouw te ondersteunen

Wist je dat praktische steun net zo belangrijk kan zijn als emotionele steun? Dit kan variëren van het doen van boodschappen, koken, of helpen met huishoudelijke taken tot het regelen van administratieve zaken. Vraag specifiek hoe je kunt helpen, in plaats van een algemeen aanbod te doen. Dit maakt het makkelijker voor de rouwende om je hulp te accepteren.

Respecteer het rouwproces waar de persoon in rouw doorheen gaat

Iedereen rouwt op zijn of haar eigen manier en tempo. Het is belangrijk om dit proces te respecteren en te begrijpen dat er geen ‘juiste’ manier is om te rouwen. Wees geduldig en vermijd het zetten van druk op de persoon in rouw om ‘verder te gaan’ of ‘zich beter te voelen’. De ander zal zich dan veel meer zichzelf kunnen voelen en zal zich ook niet opgejaagd voelen door je. Hierdoor is de kans groot dat jullie onderlinge band zelfs tijdens rouw gezond en sterk zal blijven.

Haal samen herinneringen op om de persoon in rouw te ondersteunen

Het delen van positieve herinneringen aan de overledene kan een troostende werking hebben. Het helpt de persoon in rouw te herinneren aan de goede tijden en kan een gevoel van verbondenheid tussen jullie en de overledene creëren. Stel je altijd attent op en volg het tempo van de rouwende. Niet iedereen is klaar om herinneringen te delen in de vroege fasen van rouw. Dit wordt misschien pas in een later stadium gewaardeerd! Vaak kun je dit wel een beetje aanvoelen, zeker als je de rouwende best goed kent.

Sta extra stil bij verjaardagen en speciale dagen

Verjaardagen, feestdagen en andere speciale dagen kunnen erg moeilijk zijn voor iemand die rouwt. Een eenvoudig of klein gebaar, zoals een kaartje sturen of even bellen, kan veel betekenen en laten zien dat je er bent voor de persoon in rouw.

Vertel de persoon in rouw dat je lange termijnsteun in de aanbieding hebt

Rouw stopt niet na een paar weken of maanden. Het is belangrijk om je steun op de lange termijn voort te zetten, ook wanneer anderen misschien verder zijn gegaan. Check regelmatig in bij de persoon in rouw en laat zien dat je er nog steeds voor hen bent.

Pas op met clichés en makkelijke troostwoorden

Hoewel ze vaak goed bedoeld zijn, kunnen clichés als “het komt wel goed” of “ze zijn op een betere plek” onbedoeld kwetsend zijn. Probeer in plaats daarvan echte empathie en begrip te tonen voor het verdriet en de pijn.

Wees geduldig en aanwezig om een persoon in rouw te ondersteunen

Geduld is een schone zaak bij het ondersteunen van een persoon in rouw. Begrijp dat het herstelproces tijd kost en dat terugvallen in verdriet en pijn normaal is. Jouw continue aanwezigheid en steun zijn onmisbaar in deze periode. Wanneer je er altijd voor ze bent, weten ze ook dat ze altijd bij je aan kunnen kloppen als ze het moeilijk hebben.

Heb je zelf al eens nagedacht over je eigen einde?

Hoe erg het ook klinkt, ooit gaat er een tijd komen dat mensen om jou zullen rouwen. Wij worden allemaal geboren en overlijden daarom ook een keer. Vaak ligt er een taboe of het nodige ongemak rondom praten over onderwerpen die met de dood te maken hebben. Terwijl het eigenlijk de normaalste zaak van de wereld zou moeten zijn. Dat mensen moeilijk over het einde, verlies en rouw praten, komt doordat er sterke emoties bij komen kijken. Je weet niet wat je kunt of mag zeggen om iemand anders op zijn of haar gemak te stellen. Mensen worden een beetje stuntelig in hun bewoording en gedrag rondom de dood. Maar dat is helemaal niet erg.

Probeer in ieder geval eens aan je eigen afscheid te denken, zodat je misschien je laatste wens kunt bedenken en een beeld kunt vormen van je eigen begrafenis of crematie. Los van hoe jij wil dat je afscheid eruit komt te zien, kun je nu al nadenken hoe jij je nabestaanden achter wil laten. Je zou bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering af kunnen sluiten om je gezin of belangrijke nabestaanden financieel gezien goed achter te laten. Lees meer over alle mogelijkheden die je hebt op onze website!

Wat vind jij hiervan?