Wanneer kun je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten?

Wil jij altijd het beste voor je familie? Zelfs op het moment dat je er zelf niet meer bent om het aan ze te geven? Dan is het overwegen van een overlijdensrisicoverzekering een belangrijke stap in je financiële planning. De vraag wanneer je een overlijdensrisicoverzekering het beste kunt afsluiten, is behoorlijk belangrijk. Op deze pagina lees je meer informatie over de ideale momenten om deze belangrijke beslissing te nemen, zodat jij en je dierbaren optimaal beschermd zijn.

Wat dit voor type verzekering?

Voordat we ingaan op ‘wanneer een overlijdensrisicoverzekering afsluiten? Is het belangrijk om te begrijpen wat het precies inhoudt. Een overlijdensrisicoverzekering keert een vooraf vastgesteld bedrag uit aan nabestaanden als de verzekerde overlijdt binnen de looptijd van de verzekering. Dit biedt financiële zekerheid aan je dierbaren in een moeilijke tijd. Je nabestaanden kunnen dit geld bijvoorbeeld gebruiken om de huur of de hypotheek van jullie woning mee te betalen. Sommige mensen gebruiken dit geld ook om de studie van hun kinderen mee te bekostigen. Het zorgt er in ieder geval voor dat in een moeilijke tijd van rouw en verlies niet ook nog eens financiële stress ontstaat.

Wanneer kun je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten?

Een veelvoorkomend misverstand is dat een overlijdensrisicoverzekering alleen voor ouderen is. In werkelijkheid is het juist voordelig om op jonge leeftijd al een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. De premies zijn namelijk lager als je jong en gezond bent. Op het moment dat jij je afvraagt ‘wanneer een overlijdensrisicoverzekering afsluiten?’, overweeg dan vooral de optie zodra je financiële verantwoordelijkheden begint te krijgen. Hoe meer verplichtingen je maandelijks aangaat, hoe fijner het idee is dat je nabestaanden financieel zullen worden bijgestaan als er iets met je zou gebeuren!

Belangrijke levensgebeurtenissen en je overlijdensrisicoverzekering

Levensgebeurtenissen zoals trouwen, een huis kopen, of ouders worden, zijn perfecte momenten om na te denken over wanneer je een overlijdensrisicoverzekering wil afsluiten. Deze veranderingen brengen nieuwe verantwoordelijkheden met zich mee, waardoor het belangrijk wordt om je dierbaren financieel te beschermen. Een ongeluk zit in een klein hoekje en hoewel je niet van het ergste uitgaat, kan het zomaar gebeuren dat je bij je gezin wegvalt. Dan wil je ze natuurlijk wel op de best mogelijke manier achterlaten.

De rol van je gezondheid bij het kiezen van een overlijdensrisicoverzekering

Gezondheid speelt een grote rol in de premie van je overlijdensrisicoverzekering. Hoe gezonder je bent, hoe lager de premie is die je betaalt. Dit maakt de vraag ‘wanneer een overlijdensrisicoverzekering afsluiten’ nog relevanter! Sluit de verzekering vooral al af als je gezond bent. Wacht niet tot gezondheidsproblemen ontstaan, want die kunnen de kosten flink verhogen. Dat komt hard gezegd door een grotere kans op overlijden. Wanneer je gezond bent, is dat een kleiner risico voor je verzekeraar, waardoor ze een lagere premie van je vragen.

Een overlijdensrisicoverzekering en hypotheek is een gouden combinatie

Wanneer je een hypotheek afsluit, is het vaak ten zeerste aanbevolen om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Dit zorgt ervoor dat je hypotheek wordt afbetaald in het geval dat je komt te overlijden. Dit zorgt ervoor dat je nabestaanden niet met de financiële last van de woning achterblijven. Vroeger was het voor huisbezitters in Nederland verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Nu is het wel handig om te doen, maar het is geen vereiste meer om een hypotheek te krijgen. 

Wanneer kun je het beste aanpassingen aan je overlijdensrisicoverzekering doorvoeren?

Levensomstandigheden veranderen en daarom is het belangrijk om je overlijdensrisicoverzekering regelmatig onder de loep te nemen. Bekijk je verzekering opnieuw bij een verandering in inkomen, gezinssamenstelling of als je merkt dat je gezondheid achteruitgaat. Dit zijn slimme momenten om te overwegen wanneer je een overlijdensrisicoverzekering aan wil passen.

Het juiste moment is nu

De vraag ‘wanneer een overlijdensrisicoverzekering afsluiten?’ heeft niet maar één antwoord. Het hangt af van persoonlijke omstandigheden. Het algemene advies is om niet te lang te wachten. Hoe eerder je deze belangrijke stap neemt, hoe beter het is voor jezelf en je dierbaren. Het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering is namelijk een belangrijke stap in het beschermen van jezelf en je dierbaren. Door dit vroeg te doen, zorg je voor gemoedsrust en financiële zekerheid voor degenen die je het meest lief hebt.

Weet je nog niet zo goed voor welke verzekeraar je wil kiezen? Neem dan een kijkje op onze website. Wij hebben een handige vergelijker voor je klaarstaan.  Deze zorgt ervoor dat je de beste match en deal voor jezelf kunt vinden. Verder vind je allemaal handige informatie in onze blog terug.

Wat vind jij hiervan?
Kasper, Overlijdensrisicoverzekering Expert