Wat als je weet dat je ernstig ziek bent en je een overlijdensrisicoverzekering wil afsluiten?

Het leven brengt onvoorspelbare uitdagingen met zich mee. Eén van de meest ingrijpende situaties is wanneer je geconfronteerd wordt met de diagnose van een ernstige ziekte. In deze moeilijke tijden kan de gedachte aan het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering opkomen. Maar wat betekent dit als je ernstig ziek bent? Op deze pagina krijg je meer informatie over of je als je ernstig ziek bent een overlijdensrisicoverzekering kunt of wil afsluiten.

De realiteit van ernstig ziek zijn en een overlijdensrisicoverzekering willen afsluiten

Wanneer je de diagnose van een ernstige ziekte krijgt, kan het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering een stuk lastiger worden. Verzekeraars beoordelen het risico op overlijden voordat ze een polis aanbieden. Ernstige ziektes kunnen dit risico flink verhogen. Dit betekent niet dat het onmogelijk is, maar er zijn een paar belangrijke overwegingen die je voor jezelf naast elkaar dient te zetten.

De verzekeraar beoordeelt het risico

De eerste stap bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering als je ernstig ziek bent, is het ondergaan van een risicobeoordeling door de verzekeraar. Deze beoordeling bevat waarschijnlijk vragen over je gezondheidstoestand, de aard van je ziekte, behandelingsopties en de prognose. Afhankelijk van deze factoren, kan de verzekeraar besluiten om de verzekering wel of niet aan je aan te bieden. Het kan dus zomaar zijn dat je aanvraag geweigerd wordt, maar dat weet je pas als je het probeert.

Het kan zijn dat je hogere premies betaald wanneer je ernstig ziek bent en je een overlijdensrisicoverzekering wil afsluiten

Wees voorbereid op hogere premies als je ernstig ziek bent en een overlijdensrisicoverzekering wil afsluiten. Vanwege het verhoogde risico kunnen verzekeraars hogere kosten in rekening brengen. Daarnaast kunnen er bepaalde uitsluitingen in de polis verstopt zitten, wat betekent dat de verzekeraar geen geld uitkeert onder bepaalde omstandigheden. Het is heel belangrijk om de kleine lettertjes goed door te lezen, voordat je aan een verzekering vast zit, waar je eigenlijk niet zo veel aan hebt. Stel alle vragen die je hebt en probeer je opties zo duidelijk mogelijk te maken, voordat je tot een definitieve keuze overgaat.

Wees open en eerlijk over je persoonlijke situatie

Voorkom problemen met je verzekeraar door open en eerlijk aan te geven hoe ernstig ziek je bent. Het verbergen of mooier maken van je gezondheidstoestand kan leiden tot het ongeldig verklaren van je polis. Vertel zo gedetailleerd mogelijk over je medische geschiedenis, zodat de verzekeraar een nauwkeurige beoordeling van je aanvraag kan doen.

Je kunt voor alternatieve opties kiezen als je ernstig ziek bent en je geen overlijdensrisicoverzekering kunt afsluiten

Op het moment dat het afsluiten van een traditionele overlijdensrisicoverzekering moeilijk blijkt, zijn er alternatieven waar je uit kunt kiezen. Sommige verzekeraars bieden gespecialiseerde polissen aan voor mensen met ernstige ziektes. Houd er dan wel rekening mee dat ook deze speciale verzekeringen hoge polissen van je kunnen vragen. Je betaalt hoe dan ook meer premie dan een gezond persoon.

Zet je financiële planning op papier

Wanneer je wordt afgewezen omdat je ernstig ziek bent en je een overlijdensrisicoverzekering wil afsluiten, is het maken van een financiële planning belangrijker dan ooit. Overweeg andere manieren om financiële zekerheid voor je naasten te bieden, zoals spaarrekeningen of investeringen. Je zou ook een fonds voor je kinderen op kunnen zetten, waar je jaarlijks een mooi bedrag op zet voor hun studie en andere kosten die ze zullen maken. Wanneer je meer geld kwijt bent aan je verzekering dan je zelf zou kunnen sparen, is het logischer om je eigen financiële buffer op te bouwen voor als je er niet meer bent.

Schakel hulp in om mentaal en emotioneel sterk te blijven

Het omgaan met een ernstige ziekte en het overwegen van een overlijdensrisicoverzekering kan emotioneel uitdagend zijn. Zoek steun bij je familie, vrienden en professionele adviseurs. Zij kunnen je niet alleen emotioneel bijstaan, maar ook praktische hulp bieden bij het navigeren door de verzekeringswereld. Je staat er niet alleen voor en hoe eerder je aan de bel trekt, hoe sneller je belangrijke zaken kunt regelen. Soms kan het ook opluchten om er met andere over te praten. En je familie en vrienden weten direct wat je bezighoudt en wat je voor ze wil regelen.

Ga je eigen gevoel achterna en kies van daaruit wel of niet voor een overlijdensrisicoverzekering als je ernstig ziek bent

Het besluit om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten als je ernstig ziek bent, is een persoonlijke keuze en hangt af van je individuele situatie. Door je goed te informeren, eerlijk te zijn en alle opties te overwegen, kun je een besluit nemen dat het beste past bij je eigen behoeften en die van je dierbaren. Het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering bij een ernstige ziekte is een lastig proces. Met de juiste informatie en ondersteuning kun je een oplossing vinden die voor jou werkt. Op onze website kun je in ieder geval overlijdensrisicoverzekeringen met elkaar vergelijken. Dit is vooral handig als je de beste match en deal voor jezelf wil vinden.

Wat vind jij hiervan?