Gemakkelijker een overlijdensrisicoverzekering met ‘schone lei beleid’

verzeeren wordt gemakkelijker voor ex kankerpatienten
verzekeren wordt gemakkelijker voor ex kankerpatiënten

Het wordt voor ex-kankerpatiënten gemakkelijker om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Behalve de ruimere toegang tot een goede verzekering, is het mensen die genezen zijn van kanker toegestaan om tien jaar na de genezing te zwijgen over het feit dat ze aan de ziekte geleden hebben. Dit wordt tot op de dag van vandaag wel van ze verwacht.

Gemakkelijker een overlijdensrisicoverzekering per 1 januari 2021

De nieuwe regels voor deze groep mensen om een overlijdensrisicoverzekering aan te vragen, heet het ‘schone lei beleid. De nieuwe regels gaan pas per 1 januari van 2021 gelden overigens en zijn dus nog niet van kracht.

Termijn van vijf of tien jaar

Voortaan geldt een termijn van vijf of tien jaar na genezing dat iemand aan moet geven kanker te hebben gehad. Een en ander is afhankelijk van de leeftijd waarop de ziekte destijds ontstond. Ondertussen is bekend geworden dat de termijn van vijf jaar geldt voor mensen die jonger dan 21 jaar waren op het moment dat ze kanker kregen. Het ‘Schone lei beleid’ is uitgewerkt door het Verbond van Verzekeraars. Dat deden ze samen met minister Hoekstra en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten organisaties, kortweg de NFK.

Ook voor de uitvaartverzekering

De regeling zal niet alleen opgaan voor de overlijdensrisicoverzekering, maar geldt bijvoorbeeld ook voor de uitvaartverzekering. Groot voordeel voor mensen die vroeger met de ziekte te maken hebben gehad, is dat na een termijn van vijf of tien jaar ook niet langer een hogere premie berekend zal worden. De nieuwe regeling is ondertussen al geaccordeerd door de ministerraad en zal dus naar verwachting op 1 januari 2021 ingaan.

Wat vind jij hiervan?
Kasper, Overlijdensrisicoverzekering Expert