Zestig procent van de huiseigenaren heeft overlijdensrisicoverzekering

Zestig procent huiseigenaren heeft een overlijdensrisicoverzekering
Zestig procent huiseigenaren heeft een overlijdensrisicoverzekering

Er zijn genoeg redenen aan te geven waarom het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering (ORV) verstandig is. Een daarvan is bij het kopen van een huis. Uit onderzoek is ondertussen duidelijk geworden dat zestig procent van de huiseigenaren een dergelijke verzekering heeft afgesloten.

Zo houd je nabestaanden weg van financiële problemen

Nog even voor de volledigheid; een overlijdensrisicoverzekering is een levensverzekering. Bij overlijden krijgen de nabestaanden een uitkering van de verzekeraar. Vooraf wordt bepaald hoe hoog die uitkering zal zijn, bespreek je de looptijd van de verzekering en of je kiest voor een verzekering die steeds gelijk blijft of die gedurende de looptijd daalt. Doel van de ORV is om nabestaanden uit de financiële zorgen te houden, bijvoorbeeld zorgen over het huis.

Met een ORV hoef je het huis niet te verkopen

Ga maar na; jij en je partner verdienen respectievelijk 60.000 euro en 40.000 euro bruto. De netto hypotheeklasten bedragen 1100 euro en dat kunnen ze gezien hun inkomen prima betalen. Dat wordt echter anders als jij zou komen te overlijden. Dan valt zestig procent van de inkomsten weg en worden de hypotheeklasten voor je partner veel te groot en moet het huis verkocht worden.

Vergelijk de verzekeringen en maak een weloverwogen keuze

Heb je een ORV, dan kun je de uitkering van de verzekeraar gebruiken om meteen een flink deel van de hypotheek af te lossen. Daardoor gaan de maandlasten naar beneden en hoeft het huis dus niet verkocht te worden. Je partner kan dan gewoon in het huis blijven wonen. Zoals jij dat ongetwijfeld ook gewild had. Goed idee dus om bij het kopen van een huis een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten? Welke? Vergelijk de beschikbare verzekeringen eerst en maak dan een weloverwogen keuze.

Wat vind jij hiervan?
Kasper, Overlijdensrisicoverzekering Expert