Met deze handige tips kun je geld besparen op je overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) is een verzekering die een vastgesteld bedrag uitkeert als je tijdens de looptijd van de verzekering komt te overlijden. Het biedt financiële zekerheid voor je nabestaanden en kan bijvoorbeeld gebruikt worden om een hypotheekschuld af te lossen of om te voorzien in levensonderhoud. Maar wist je dat er veel manieren zijn om geld te besparen op je overlijdensrisicoverzekering zonder dat dit ten koste gaat van de dekking? In deze blog geven we je handige tips om geld te besparen!

1. Geld besparen op overlijdensrisicoverzekering door te vergelijken

Begin met een uitgebreide vergelijking. Er zijn veel verschillende verzekeraars die een ORV aanbieden. Waardoor de premies behoorlijk van elkaar kunnen verschillen in hoogte. Een vergelijkingswebsite zoals die van ons kan je snel een overzicht geven van de beste deals. Zorg ervoor dat je niet alleen naar de prijs kijkt, maar ook naar de voorwaarden. Een goedkopere premie kan soms minder gunstige voorwaarden hebben, dan wanneer je een iets duurdere maar gunstigere variant afsluit.

2. Overweeg een kortere looptijd om geld te besparen op je overlijdensriscoverzekering

De looptijd van een ORV bepaalt hoe lang de verzekering geldig is. Over het algemeen geldt: hoe langer de looptijd, hoe hoger de premie wordt die je betaald. Op het moment dat je alleen een ORV nodig hebt om een hypotheekschuld af te dekken, overweeg dan een verzekering die gelijkloopt met de resterende looptijd van je hypotheek. Zo kun jij je financiële administratie makkelijker op orde houden en hoef je er tussentijds niet al te veel over na te denken.

3. Geld besparen op overlijdensrisicoverzekering met een dalende dekking

Bij sommige overlijdensrisicoverzekeringen neemt het verzekerde bedrag in de loop van de tijd af. Dit kan vooral interessant zijn als je de verzekering afsluit in combinatie met een hypotheek. Naarmate je meer van je hypotheek aflost, heb je namelijk minder dekking nodig. Een dalende dekking kan leiden tot een lagere premie. Op dat moment is het dus mogelijk om geld te besparen op je overlijdensrisicoverzekering!

4. Let op je gezondheid en leefstijl

Veel verzekeraars bieden kortingen aan voor niet-rokers of mensen met een gezonde leefstijl. Wanneer je stopt met roken of bepaalde gezondheidsdoelen bereikt, kun je dat aangeven bij je verzekeraar en misschien wel profiteren van een lagere premie. Een gezonde levensstijl is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor je algehele welzijn. Dat is klinkt als een win-win situatie.

5. Bundel verzekeringen om geld te besparen op je overlijdensrisicoverzekering

Sommige verzekeraars bieden kortingen aan als je meerdere verzekeringen bij hen afsluit. Dit kan bijvoorbeeld een inboedelverzekering, opstalverzekering of autoverzekering zijn. Door meerdere verzekeringen te bundelen, kun je soms een flink percentage geld besparen op overlijdensrisicoverzekering en andere verzekeringen. Het is wel belangrijk dat je dit van tevoren goed onderzoekt. Het zou zonde zijn als je straks met meerdere prijzige verzekeringen zit opgezadeld, zonder dat je ergens voordeel ervaart. Je kunt dit gewoon bij de verzekeraar navragen.

6. Kies een passende betalingsfrequentie

Bij sommige verzekeraars kun je kiezen tussen maandelijkse, kwartaal-, halfjaarlijkse of jaarlijkse premiebetalingen. In sommige gevallen kan een jaarlijkse betaling voordeliger zijn dan de maandelijkse variant. Controleer de mogelijkheden en kies de betalingsfrequentie die voor jou het mest voordelig is. Houd daarin ook rekening met je budget. Kun je de rekening voor het hele jaar in één keer betalen of niet? Je weet zelf wat de inhoud van je portemonnee is en of je niet in de knoop komt met andere financiële verplichtingen als je hiervoor kiest.

7. Heroverweeg je verzekeringsbehoefte

Het is verstandig om regelmatig, bijvoorbeeld eens in de vijf jaar, je verzekeringsbehoefte opnieuw te beoordelen. Situaties kunnen veranderen. Misschien heb je inmiddels minder schulden, of zijn je kinderen het huis uit. Door je dekking aan te passen aan je huidige situatie, kun je geld besparen op je overlijdensrisicoverzekering.

8. Overstappen kan geld opleveren

Net zoals bij andere verzekeringen kan overstappen naar een andere verzekeraar soms geld opleveren. Als je al jaren bij dezelfde verzekeraar zit, is het verstandig om eens rond te kijken. Nieuwe klanten krijgen vaak aantrekkelijke deals en kortingen. Let wel op eventuele kosten die gepaard gaan met het overstappen.

Geld besparen op je overlijdensrisicoverzekering is makkelijker dan je denkt!

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er genoeg manieren om te besparen op je overlijdensrisicoverzekering. Door gebruik te maken van de slimme vergelijker van Overlijdensrisicoverzekering.com, je dekking regelmatig te heroverwegen en bewust te kiezen voor de juiste looptijd en dekking, kun je flink besparen zonder in te leveren op de zekerheid die een ORV biedt. Neem vandaag nog de tijd om je eigen overlijdensrisicoverzekering onder de loep te nemen en bespaar direct geld!

Wat vind jij hiervan?
Kasper, Overlijdensrisicoverzekering Expert