Stoppen met roken en je premie van de overlijdensrisicoverzekering daalt

Ex-rokers vergeten verzekering in te lichten
Ex-rokers vergeten verzekering in te lichten

Stoptober zit er weer op. Elk jaar opnieuw proberen mensen met een nicotineverslaving om in elk geval gedurende de maand oktober niet te roken. Insteek is uiteraard om helemaal te stoppen. Reden om te stoppen met roken is vooral de gezondheid, maar stoppen met roken is ook financieel zeer aantrekkelijk. Je bespaart behalve op de aankoop van de inmiddels peperdure sigaretten ook honderden euro’s op de premie van je overlijdensrisicoverzekering. Gek genoeg vergeten mensen die gestopt zijn dit vaak nog door te geven aan de verzekeraar. Daardoor betalen ze dus veel te veel premie.

Stoppen met roken lastiger met Covid-19

Roken is bezig aan een vrije val, zo doen onderzoekers ons althans geloven. in 2014 rookte nog een kwart van alle Nederlanders. Vorig jaar was dat nog slechts 21,7 procent. Sinds 2019 heeft een op de drie rokers getracht de verslaving te overwinnen. Van het aantal rokers in ons land is de man verreweg in de meerderheid. Ook blijken lager opgeleide mensen vaker te roken. Nu, tijdens Coviod-19, blijken een op de vier mensen meer te roken. Oorzaak daarvoor is de stress die corona veroorzaakt.

Een miljoen mensen probeerden te stoppen

Het ligt in de lijn der verwachting dat er na Stoptober weer een aantal mensen definitief stoppen met roken. Van de mensen die met behulp van een app besluiten in oktober te stoppen met roken, houdt een kwart dat vol. Zonder app stoppen of zonder ander hulpmiddel is slechts voor 5 procent weggelegd. Ook het Rijk doet er alles aan om mensen te laten stoppen met roken. Zo is de campagne Puur onlangs gelanceerd. Deze initiatieven hebben succes. Tijdens een eerste campagne, in 2008, probeerden meer dan een miljoen mensen te stoppen met roken. Een kwart slaagde er ook daadwerkelijk in. Overigens worden stoppogingen tegenwoordig vergoed door de zorgverzekering. Je hoeft dan ook het eigen risico niet te betalen.

Licht meteen je verzekeraar in

Een van de eerste dingen die je zou moeten doen als je gestopt bent met roken, is de verzekeraar van de overlijdensrisicoverzekering inlichten. Mensen die stoppen met roken kunnen op jaarbasis 320 euro besparen. Uitgaande van een gemiddelde looptijd van ongeveer 15 jaar en je bespaart zomaar een kleine vijf mille. Gek genoeg zijn er nog steeds veel mensen niet op de hoogte van deze regeling. Zij melden niet dat ze niet meer roken en blijven het volle pond betalen. Overigens gaat de premiekorting in op het moment dat je twee jaar gestopt bent.