Het verlies van iemand die zichzelf van het leven heeft beroofd, is een hartverscheurende ervaring die een diepe impact kan hebben op de levens van de nabestaanden. Deze vorm van verlies brengt unieke uitdagingen met zich mee, waaronder het omgaan met complexe emoties zoals schuld, woede en onbegrip. Op deze pagina krijg je een aantal tips hoe je met dit intense verdriet kunt omgaan. Hopelijk vind je steun en krijg je inzicht in wat je kunt doen met het verlies dat je voelt van iemand die zichzelf van het leven heeft beroofd.
Neem de tijd om naar je gevoelens te luisteren
Het verlies van iemand die zichzelf van het leven heeft beroofd, kan intense en soms tegenstrijdige emoties bij je oproepen. Je ervaart misschien wel schuldgevoelens, woede, verwarring en ontkenning. Maar dit zijn allemaal normale reacties. Probeer deze gevoelens te herkennen en te accepteren als onderdeel van het rouwproces. Het toelaten van je emoties kan een eerste stap zijn in het omgaan met het verlies dat je lijdt.
Praat over het verlies van iemand die zichzelf van het leven heeft beroofd
Het delen van je gevoelens met familie, vrienden of een steungroep kan enorm helpen in je rouwproces. Soms kan het spreken met lotgenoten, die een soortgelijk verlies van iemand die zichzelf van het leven heeft beroofd hebben meegemaakt, helend zijn. Deze uitwisseling van ervaringen kan een gevoel van verbondenheid en begrip creëren dat moeilijk te vinden is in andere omstandigheden. Het kan net zijn wat je nodig hebt om het verlies op je eigen tempo een plekje te geven.
Zorg goed voor jezelf
Het omgaan met het verlies van iemand die zichzelf van het leven heeft beroofd, kan daarnaast fysiek en emotioneel uitputtend zijn. Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Probeer een gezonde levensstijl aan te nemen, dus eet gezond, slaap genoeg en beweeg elke dag een beetje. Verder kun je zoeken naar momenten van plezier en proberen om jezelf toestemming te geven om niet altijd sterk te hoeven zijn. Zelfzorg is geen teken van zwakte, maar juist een grote stap in het helingsproces.
Sta stil bij het verlies van iemand die zichzelf van het leven heeft beroofd en herdenk diegene op je eigen manier
Het creëren van een manier om de overledene te herdenken kan bijdragen aan het rouwproces. Denk bijvoorbeeld aan het houden van een herdenkingsdienst, het planten van een boom, of het schrijven van brieven aan de overledene. Herdenk de overledene vooral op een manier die prettig voor jou voelt! Op je eigen manier herdenken kan helpen bij het vinden van een connectie, zelfs na de dood.
Haast je niet om het verlies een plek te geven
Een rouwproces is uniek en voor iedereen anders. Je zit helemaal niet aan tijd gebonden. Het is daarom belangrijk om geduld te hebben met jezelf en te erkennen dat het omgaan met het verlies van iemand die zichzelf van het leven heeft beroofd, tijd kost. Wees zacht voor jezelf en sta jezelf toe om door de fasen van rouw te gaan op een manier die voor jou werkt. Er is geen goed of fout.
Zoek informatie op over dit onderwerp om er meer over te weten te komen
Het vergroten van je begrip over de redenen achter zelfdoding kan misschien troost bieden. Dit kan helpen bij het verminderen van schuldgevoelens en bij het begrijpen dat de beslissing van de overledene complex is en beïnvloed wordt door veel verschillende factoren die buiten je eigen controle liggen. Hoe meer je erover leest, hoe groter de kans is dat je de keus van de ander accepteert en leert loslaten.
Zoek hulp in professionele hoek
Het inschakelen van een professional, zoals een psycholoog of therapeut, kan je ondersteunen in je verwerkingsproces. Zij kunnen gespecialiseerd advies bieden en technieken aanreiken om te leren omgaan met het verlies van iemand die zichzelf van het leven heeft beroofd. De professionals kunnen je helpen bij het navigeren door alle emoties die je ervaart. Hierna werk je samen aan het opbouwen van een pad naar herstel.
Houd hoop en goede moed
Hoewel het omgaan met het verlies van iemand die zichzelf van het leven heeft beroofd, ongelooflijk moeilijk is, is het belangrijk om hoop te houden op een toekomst waarin je weer gelukkig kunt zijn. Met tijd en ondersteuning is het mogelijk om een ‘nieuw normaal’ te creëren voor jezelf. En verder te gaan met herinneringen aan je dierbare die juist een bron van kracht en inspiratie voor je zijn. Probeer het verlies om te buigen naar iets positiefs, waardoor je met trots je leven verder kunt oppakken.
Wil jij je eigen dierbaren zo goed mogelijk achterlaten? Kies dan voor een overlijdensrisicoverzekering
Je wil er het liefst niet aan denken, maar ooit komt er een moment waarop je er zelf niet meer bent. Jij bent dan degene die anderen achterlaat. Om ervoor te zorgen dat zij financieel een steuntje in de rug hebben, kun je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. De verzekeraar geeft een bepaald bedrag vrij, op het moment dat je komt te overlijden. Dit geld kan je familie of gezin gebruiken om de (huur)woning, de studie van de kinderen of andere belangrijke zaken mee te betalen. Op onze website vind je er meer informatie over en kun je verzekeraars met elkaar vergelijken.
- Wat zijn gepaste dingen om te doen als er een collega is overleden? - oktober 4, 2024
- Wat houdt uitvaartbegeleiding in en waar kun je zo’n bedrijf precies voor inschakelen? - september 26, 2024
- Creatieve manieren om muziek op je uitvaart te laten horen - september 17, 2024